De band

Yellow Suitcase maakt de verwachtingen live waar – 3voor12

Door de instrumenten die beheerst worden, de soepele zangstem, en door het lef nummers niet helemaal dicht te stoppen, ontstaat een behoorlijk afwisselend album. Yellow Suitcase is nu nog te boeken voor een intiem optreden in je eigen huiskamer. Grijp die kans, want voor je het weet moet je de band zelf opzoeken op diverse podia in het land. – 8weekly.nl

Echt zo’n plaat die je op een luie zondagochtend moet draaien, met een heerlijk bakje koffie erbij. Roos van den Broek heeft een zeer aangename stem, die vaak meerstemmig wordt versterkt door Joël Groen (drums en toetsen) en bassiste Dayenne Wielheesen. De laatste krijgt alle ruimte voor mooi en fijn baswerk en is prominent, maar nooit te nadrukkelijk aanwezig op dit album. (…) Het resultaat is een zeer fijne luisterplaat met goede teksten en aandacht voor details. – Magazine De Bassist

Yellow Suitcase maakt frisse melodische popmuziek. De driekoppige band onderscheidt zich door haar bijzondere bezetting en verrassende, creatieve songs. Doordat de band veel gebruik maakt van loops en effecten weet ze, ondanks de kleine bezetting, een veelzijdige sound neer te zetten.
Het repertoire varieert van sfeervolle luisterliedjes tot dansbare pop, jazz en lounge met eigenzinnige arrangementen. De dromerige, maar vaak ook herkenbare, teksten worden ondersteund door een muzikaal geheel dat zowel catchy als melancholisch klinkt.

De basis voor Yellow Suitcase is gelegd door Dayenne Wielheesen (basgitaar) en Joël Groen (drums, keyboard). Aanvankelijk wilden ze een funkband oprichten, maar gaandeweg besloten ze om iets unieks en eigens te gaan beginnen. Daarbij bespeelt Dayenne de basgitaar regelmatig als solistisch instrument en combineert Joël drums en toetsen. Eind 2012 vonden ze in Roos van den Broek de zangeres die de band compleet maakt.

In het voorjaar van 2014 bracht Yellow Suitcase haar debuutalbum Maze of Mind uit. Een duidelijke weerspiegeling van de gevarieerde mogelijkheden van de band. Waar het ene nummer de mysterieuze kant van de band toont, zijn er ook vrolijke uptempo songs en gevoelige ballads te vinden op de plaat.

Directe invloeden zijn, mede door de opvallende bezetting, wellicht lastig te vinden. Desondanks haalt de band hoorbaar inspiratie uit artiesten als Fiona Apple, Zero7, Gare Du Nord en Eefje de Visser.
 
Yellow Suitcase maakt muziek die toegankelijk is, maar tegelijkertijd verrassend klinkt en diepgang heeft.

Roos van den Broek

Van jongs af aan is Roos al met muziek bezig. Ze begon met solo zingen bij een kinderkoor en volgde pianolessen bij muziekschool Scherpenzeel. Via de muziekschool kwam ze in een popband terecht en al snel begon ze met eigen nummers schrijven.

Dayenne Wielheesen

Dayenne begon al vroeg met muziek maken. Toen ze op haar 15e de basgitaar ontdekte, speelde ze al jarenlang klarinet en saxofoon. Vanaf haar 17e studeerde ze basgitaar aan de Popacademie Enschede, waar ze in 2010 afstudeerde. In de loop der jaren heeft Dayenne in tientallen bands gespeeld. Daarnaast geeft ze ook basgitaarlessen.

Joël Groen

Bij de familie Groen werd muziek met de paplepel ingegoten en zodoende wist Joël op vroege leeftijd al dat hij iets met muziek wilde doen. Hij volgde vanaf 1999 jarenlang pianoles op de muziekschool in Doetinchem. Gedurende deze periode kwam hij er achter dat hij drummen ook heel leuk vond.